ONLINE ACADEMY

AYURVEDA & YOGA

MODULE 4 : YOGA & AYURVEDA

Wat is Yoga ?

Yoga (Sanskriet: योग, vertaald: "juk", "verenigen", "beheersen", ook wel "herboren". Yoga leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen, om daarmee de vereniging met God te bereiken. Oftwel : de vereniging van Atman en Brahman (zie module 1)

In een meer alledaags, westers concept wordt met yoga hatha-yoga bedoeld: een tak van yoga die bestaat uit een systeem van houdingen.

In de Yoga Sutra’s, die de basis van alle yogateksten vormen, staan aanwijzingen over hoe te leven. Maar de zevenduizend jaar oude teksten zijn geen makkelijke kost. Patanjali, de zogenaamde ‘vader’ van de yoga, bedacht het 8-voudige pad.

 

Het is geen stappenplan in de zin van: ‘doe eerst dit, dan dat’. Het is eerder een beschrijving van wat er allemaal gebeurt wanneer je je spiritueel ontwikkelt. Het proces focust zich op het verzamelen van voldoende energie om de illusie van het dualisme te doorbreken oftewel " maya" 

 Vormen van Yoga :

 • Chakra-yoga is een yoga gericht op de energievelden in het lichaam, chakra's genoemd.

 

 • De Yoga nidra (slaap van de yogi's') is een geestelijke voorbereiding op de beoefening van yoga en yogamethode op zich. 

 • De mantra-yoga is eveneens op gebeden en geluidsvibraties gebaseerd, met een helend vermogen

 • Kundalini-yoga is gebaseerd op het opwekken van de psychische kracht, ook wel de goddelijke kracht (slangenkracht: kundalini) in het lichaam te wekken en te laten opstijgen en zo de verlossing te realiseren. 

 • dru-yoga (volledige integratie van yoga, gezondheid en innerlijke kracht)

 • okido-yoga (uit Japan van meester Masahiro Oki biedt levenskracht door goede houding en ademhaling)

 • Yin-yoga een rustigere, gevorderde vorm met het langer vasthouden van asana's

De Yogasutra's van Patanjali beschrijven de Raja-yoga, waarvan de hatha-yoga de basis vormt.

 

Traditiegetrouw houdt men vier hoofdstelsels van de yoga aan:

 • Jñāna-yoga: de yoga van onderzoek langs de weg van het intellect, voortgezet tot voorbij de gebruikelijke mentale begrenzing;

 • Bhakti-yoga: de yoga van liefde en toewijding voor God, de Allerhoogste, hetzij door een voorstelling van het goddelijke door een object of door een persoon in wie men het goddelijke ziet;

 • Raja-yoga: de yoga van de naar binnen gerichte concentratie;

 • Karma-yoga: de yoga van handeling zonder gehechtheid en zonder eigen belang. Deze yoga wordt in de praktijk vaak gecombineerd met bhakti-yoga.

Het 8-voudige pad bestaat uit:
- Yama
Leven zonder geweld, zonder leugen, zonder diefstal, zonder onkuisheid en zonder begeerte;


- Niyama
Leven in zuiverheid, tevredenheid, verdraagzaamheid, zelfonderzoek en overgave;


- Asana
Het soepel maken van het lichaam door yogaoefeningen;


- Pranayama
Het leren beheersen van de ademhaling, zodat je je bewustzijnstoestand (je hersengolven) kunt beïnvloeden;


- Pratyahara
Het voortdurend ‘terugtrekken’ van de zintuigen, zodat je niet met je aandacht gefixeerd bent op de buitenwereld, maar ontspannen door de wereld gaat;


- Dharana
Het oefenen van geestelijke concentratie door bijvoorbeeld te mediteren op een voorwerp, een kaars of een Boeddhabeeld;


- Dhyana 
Mediteren zonder voorwerp, zó dat je met je aandacht voorbij de voortdurend kwebbelende gedachten in je hoofd, terecht- komt in de serene kalmte diep in jezelf;


- Samadhi
Aandacht niet langer op die gedachten richt, maar op de stilte die daaronder of daarachter aanwezig is in jezelf. Daar, in die kalme helderheid, ontstaat het inzicht. Regelmatig mediteren maakt op den duur dat je geen leefregels meer nodig hebt. Je weet dan vanuit die heldere bron vanzelf wat je te doen staat, elk moment.

Yoga voor alle constituties 

Yoga Video's 

Yoga voor Pitta Constitutie / DOSHA
- Geschikte asana's voor Pitta - Bij Pitta is het vuur-element actief. De Solar Plexus is de zetel van het element VUUR. We vermijden daardoor intense, dynamische series zoals Surya Namaskar om oververhitting tegen te gaan. Om de Solar Plexus te ontladen doen we zijwaartse buigingen, voor-overbuigingen, spinal twists. Een Slow Flow of houdingen in een rustig tempo afwisselen met oog voor detail is zeer geschikt voor deze dosha. Vermijd de handstand i.v.m. oververhitting.  Vermijd competitie. Benadruk dat het in Yoga niet gaat om prestatie maar om de weg naar binnen en verbinding. Train Pitta in geduld door zittende meditaties. 
 
Doordat Pitta's gedreven en perfectionist (kunnen) zijn, is het belangrijk om zowel technische uitdagende asana's te doen maar dit af te wisselen met rustige, ontspannende asana's tegen de stress en spanning die deze gedrevenheid met zich mee brengt. Pitta's kunnen verder alle asana's doen. 
                               Bekijk hier de yoga video's voor Pitta 
Yoga voor VATA  Constitutie / DOSHA
- Geschikte asana's voor Vata
Bij Vata is het lucht/ether-element meest actief. Het Bekkengebied is de plek dat door Vata energie geregeerd wordt. Daarom doen we vooral asana's die invloed hebben op het bekkengebied en onderrug. Een belangrijk orgaan zijn de darmen in dat gebied. Door voorwaartse buigingen stimuleren we de peristaltiek van de darmen voor een regelmatige ontlasting. 
Doordat Vata's (soms excessieve) behoefte aan beweging , is het belangrijk om rust, vertragen en focus aan te brengen in de Yoga houdingen. Dit is omdat hun gedachten nogal eens afdwalen. Ook aarden en gronden kan voor Vata een uitdaging  zijn omdat lichtheid 1 van de kwaliteiten zijn van deze dosha. 
Kies voor aarding en gronding zoals balans en krijger series, voorwaartse buigingen en heup openers voor rust en stimuleren van darmwerking / spijsvertering, vermijdt actieve en snelle flow series; in vertraagde of rustige vorm kunnen deze wel worden uitgevoerd. Zittende meditaties zijn ook goed voor Vata's.
                               Bekijk hier de yoga video's voor Vata.
Yoga voor KAPHA  Constitutie / DOSHA
- Geschikte asana's voor Kapha
Bij Kapha is het aarde-element meest actief. Het Borstgebied s de plek waar de Kapha energie dominant is. Daarom zijn houdingen die het borstgebied " openen" en activeren belangrijk. Dit verbetert de afvoer van slijm en verbetert de adem-stroom. Alle hartopener's zoals de Kameel, Cobra, Brug zijn hiervoor geschikt.
Doordat Kapha's  kwaliteit stabiliteit is , is het belangrijk deze dosha in balans te houden te brengen door beweging. Surya Namaskar ( Zonnegroet) en andere Flow Series zijn erg geschikt om in een vlot tempo uit te voeren. Rustperiodes tussen de houdingen is af te raden. Breng de hartslag omhoog en stimuleer op deze manier body & mind. Vaak is de lichaamsbouw stevig en door het tempo op te voeren zal degene ook meer energie / vet verbranden. 
Actieve meditaties zoals Kundalini shaken, loopmeditatie, Osho's Dynamic en 4 fasen meditaties zijn meer geschikt voor Kapha's wegens hun dynamische karakter. 
                               Bekijk hier de yoga video's voor Kapha