1e chakra 

Het wortelchakra heeft te maken met het veilig voelen en het accepteren van jezelf. De affirmatie is: Ik mag er zijn; Ik breng mijn leven in balans door van mezelf te houden.

Het wortelchakra helpt ons op aarde te overleven. Als er gevaar dreigt, zorgt het ervoor dat ons lichaam in staat van alertheid komt. Adrenaline maakt ons klaar voor de noodsituatie. Onze longen worden groter en ons hart gaat sneller kloppen.

 

Als dit chakra onderontwikkeld is, ben je te weinig gegrond. Een goede oefening is ritmisch lopen (een twee drie vier, in de maat).

 

Tellend lopen naar de bushalte of de bakker. Echt, het werkt. 

Chakra's hebben hun plussen en minnen.

 

De drang tot overleven uitte zich in de oermens in het zoveel eten als mogelijk was. Je wist tenslotte nooit wanneer de volgende maaltijd was.

 

Dat weten we nu wel, maar de drang tot volproppen is enorm als je eerste chakra niet lekker zit.

 

Een niet goed functio-nerende eerste chakra herken je ook aan een overdreven hang naar materiële zekerheid. Met pensioenfondsen, genoeg reserves op de spaarbank is niks mis, maar je kunt ook zoveel bezig zijn met de zorgen om de dag van morgen dat je vergeet vandaag te leven.

Sanskriet benaming: muladhara  
Vertaling: wortel 
Nederlandse benaming: sacraal chakra
Locatie: stuitje
Aantal lotusbladen: 4
Kleur: rood
Gebied van werking: overleving, zelfbehoud
Werkwoord: zijn, gronden
Bij goede werking: geworteld in hier en nu, zekerheid
Bij slechte werking: angst, gebrek aan discipline
Element: aarde 
Ontwikkelingsfase: 0-7 jaar  
Fysieke functie: darmstelsel, benen en voeten
Zintuig: reuk 
Klieren: geslachtsklieren, bijnieren
Archetype: Moeder Aarde, Shakti

 

3e chakra


Na zelfbehoud (eerste chakra) en de omgeving (tweede chakra) komen we toe aan onszelf. Manipura betekent flonkerend. Met het zonnevlechtchakra kunnen we schitteren als de koperen ploert aan de hemel, want in het derde chakra staat het ego centraal. Alles draait om zaken als macht en wilskracht en zelfvertrouwen.

 

De kleur is natuurlijk geel en het element vuur.

Het derde chakra is onze energiecentrale. Geest (Shiva) en materie (Shakti), hemel en aarde komen in dit chakra samen om vorm te geven aan onze ideeën. Het ego ligt niet zo goed in de spiritualiteit, maar we hebben het echt nodig, want anders komt er van onze plannen niets terecht. 

Als je een slecht ontwikkelde zonnevlecht hebt, sla je geen deuk in een pakje boter. De schaduwkant van een overontwikkeld chakra heb je natuurlijk al zelf bedacht. Als je teveel in je ego zit liggen verwaandheid en arrogantie op de loer of word je zo’n wals die gevoelloos over iedereen heen dendert om je plannen koste wat kost uit te voeren. Je kunt bij dit chakra ook denken aan de puberteit waarin jongeren zichzelf en hun eigen persoonlijkheid leren kennen en experimenteren met hun macht.

Mooi en evenwichtig ontwikkeld, zorgen de tien lotusblaadjes van dit chakra ervoor dat je zelfvertrouwen en gevoel voor eigenwaarde hebt. Je hebt, net als iedereen, het recht om jezelf te zijn en hoeft je nergens voor te schamen. Omdat de ander dat ook heeft en je de ander ook ruimte moet gunnen, is er geen sprake meer van pushy gedrag en gebruik je het vuur van de zon, in plaats van dat het jou verteert.

 

Vuur is niet alleen het element dat verteert, het is ook reinigend, want het brandt alles weg wat overbodig is.

Sanskriet benaming: manipura
Vertaling: flonkerend 
Nederlandse benaming: zonnevlechtchakra
Locatie: iets boven de navel 
Aantal lotusbladen: 10
Kleur: geel
Gebied van werking: wilskracht, macht, het ego
Werkwoord:doen 
Bij goede werking: kracht, zelfvertrouwen
Bij slechte werking: schaamte, weinig gevoel van eigen-waarde
Element: vuur 
Ontwikkelingsfase: pubertijd 
Fysieke functie:maag, lever, galblaas, spier- en zenuwstelsel
Zintuig: gezichtsvermogen 
Klieren:zonnevlecht, maag
Archetype:krijger

 

2e chakra

De ander komt in zicht en we stellen ons open voor contact. Onze wereld breidt zich uit. Het getal is zes: onder en boven komen bij de vier windrichtingen.

Ook innerlijk kunnen we ons kwetsbaarder opstellen in onze groei naar een evenwichtiger en lichter bestaan. Dit doen we door onze schaduwkant recht in de ogen te kijken in plaats van struisvogel te spelen en alles weg te stoppen in ons onderbewuste.

Het element van het sacraalchakra is water (het gebied van onze emoties), verbonden met de Maan, de veranderlijke drievoudige Godin. Beweging, verandering en emotie. het recht om te voelen zijn de woorden die bij dit chakra horen.

 

Een affirmatie voor dit chakra is: Ik laat het verleden los en accepteer het heden. 

 

Als dit chakra niet goed ontwikkeld is, zit je niet lekker in je vel omdat je je gevoelens niet (voldoende) toelaat. Dan is lekker swingen en vrij dansen een goede (en leuke) oefening voor je.

 

Werk vooral met je heupen. 

Met teveel gevoel kom je ook niet verder. Dan ben je binnen de kortste keren van de toppen van vreugde in de dalen van verdriet of huil je krokodillentranen van vals of goedkoop sentiment. 

Sanskriet benaming: svadhishthana 
Vertaling: zoetheid 
Nederlandse benaming: sacraal chakra
Locatie: net boven het heiligbeen 
Aantal lotusbladen: 6
Kleur: oranje
Gebied van werking: seksualiteit en voortplanting
Werkwoord:  voelen 
Bij goede werking: levensvreugde, verbondenheid
Bij slechte werking: impotentie, angst voor genieten
Element: water 
Ontwikkelingsfase: basisschool 
Fysieke functie: geslachtsorganen
Zintuig: smaak 
Klieren: geslachtsklieren
Archetype: Eros

 

 

4e chakra

Alle chakra's zijn prachtig als ze opengaan in zuiverheid, maar het hartchakra is als middelste chakra prachtig prachtig. Hier is alles in balans. Je ziet het aan het symbool van dit chakra, de zespuntige ster. Een driehoek wijst naar boven, de tweede naar beneden. Aarde zoekt hemel, hemel zoekt aarde. Samen vinden ze elkaar in liefde. 

Het getal is 12, een verdubbeling van het tweede chakra. Dat heeft ook met liefde te maken, maar is meer aards gericht op seks en voortplanting. Niet dat het hartchakra tegen seks is, maar er is meer onder de zon, ook als de onvoorwaardelijke liefde nog ver weg is. De kleur is groen als de prille lente: liefde is groeikracht. 

Liefde, zegt Deepak Chopra, is het begin van de reis, het einde van de reis en het doel van de reis. Wie dit chakra goed ontwikkelt en opent, leeft vanuit een hogere liefde, vanuit mededogen en vergeven. Vergeet daarbij niet van jezelf te houden. Dat is vaak het moeilijkste, maar het is wel het begin van alles. 

Wie vanuit het hart leeft, heeft vertrouwen en kan leven als de lelies in het veld en de vogels in de lucht in de gelijkmoedigheid van de wijze. Kwaadaardige gevoelens, angst, agressie en haat zijn tekenen dat je nog een heel stuk af te leggen hebt.

 

Je hart als spiegel van je ziel laat zien dat de onderste chakra's nog niet zover zijn en je afleiden van het pad van liefde. Werk aan de winkel dus. Verklaar je hart verboden terrein voor boze opwellingen en ga mediteren of pak eens een spiritueel boek.

Sanskriet benaming: anahata
Vertaling: zonbestreden
Nederlandse benaming: hartchakra
Locatie: hart 
Aantal lotusbladen: 12
Kleur: groen
Gebied van werking: liefde, relaties
Werkwoord: liefhebben 
Bij goede werking: afstemming
Bij slechte werking: niet invoelend, verlegen
Element: lucht 
Ontwikkelingsfase: volwassenheid 
Fysieke functie: hart, longen, bloed
Zintuig: tast 
Klieren: thymus (zwezerik)
Archetype: Venus, Christus

 

 

5e Chakra

De nek verbindt het lichaam met het hoofd. Het keelchakra is de verbinding tussen de drie lagere chakra's en het hartchakra met de twee hogere chakra's. De liefde van het hartchakra is prachtig, maar waar zijn we als we het niet kunnen uiten? Communiceren, uiting geven aan, dat is het terrein van dit chakra. 

De zonnevlecht liet ons bewust zijn van ons eigen persoon, het keelchakra brengt dit op een hoger plan en spoort ons aan er wat moois van te maken. Dit is het chakra van creativiteit en kunstzinnigheid. Niet het geel van de zon domineert, maar het heldere blauw van de stralende hemel. 

In het element ether komen de vier 'aardse' elementen samen in een volmaakte balans. Vier maal vier is zestien, het getal van dit chakra. De balans wordt verstoord als aarde, water, vuur en lucht vanaf de onderste vier chakra's niet in balans zijn. Dan uit je je onzeker of sentimenteel of geef je je over aan roddel, achterklap en kwaadsprekerij. 

Als de hogere chakra's niet goed ontwikkeld zijn, zit je 'in je kop'. Je praat rationeel, maar zonder gevoel. Dat is niet zo verstandig als het soms lijkt. Teveel van dit chakra maakt je een drukke prater, waar omstanders alleen maar de blik op oneindig kunnen zetten omdat je je niet afstemt op hen. Het keelchakra gedeit op vrolijkheid: je opent het met mantrazingen, dansen en andere creatieve manieren om je spiritueel te uiten. Of zet eens wat mooie klassieke muziek op. 

Sanskriet benaming: vishuddi
Vertaling: zuiverheid
Nederlandse benaming: keelchakra 
Locatie: keel
Aantal lotusbladen: 16
Kleur: blauw
Gebied van werking: communicatie 
Werkwoord: communiceren
Bij goede werking: samenwerking tussen denken en voelen 
Bij slechte werking: moeite met uiten, spreekangst
Element: ether 
Ontwikkelingsfase: vanaf 40 jaar
Fysieke functie: ademhaling, oren, spijsvertering
Zintuig: gehoor 
Klieren: (bij-)schildklieren
Archetype: Hermes-Mercurius

 

 

7e Chakra

Het kruinchakra is het einde van de reis langs de chakra's, de kroon op het werk. De duizendbladige lotus verwijst naar de oneindigheid, naar de eeuwige oerklank OM, naar de verlichting die ons optilt boven de wereld van tijd en plaats.

 

Hier is het Niets verbonden met het Al. Ware verlichting is vol en leeg tegelijk en niet in woorden te vangen. In dit HeelAl voorbij de woorden hoort de kleur paars.

 

Paars is het einde van de regenboog, verdere kleuren kunnen we niet zien. Ook goud (de koninklijke kleur) en wit (waar alle kleuren uit voortkomen en weer samenkomen) passen bij dit chakra. 

Verlichting is niet voor iedereen elke dag weggelegd, maar ook in de wereld van tijd en ruimte doet het kruinchakra zijn werk. Een open kruinchakra verheft je boven de verschillen. Gelijkmoedigheid is hier het kernwoord. Je bent geen slaaf van je hartstochten en angsten. Vreugde en verdriet vallen van je af omdat je innerlijke rust onverstoorbaar is. 

Zelfverwerkelijking (zonnevlecht) maakt plaats voor zelfrealisatie en het besef dat je het grotere geheel dient als je anderen helpt. Waarom trots zijn op je talenten die immers geschenken van de Bron zijn om je werk op aarde te doen? Zonder dit besef verval je in een schaduwkant van dit chakra, zwarte magie.

 

Dan gebruik je de kosmische krachten die via je kruin in je wezen stromen en je talenten niet voor het grotere geheel, maar voor je eigen lagere lusten. 

Als je kruinchakra slecht ontwikkeld is, is de 'Poort van Brahman' dicht en kan de kosmische energie je niet bereiken. Lusteloosheid en gebrek aan energie en vertrouwen in het Hogere is het gevolg. Openzetten dus en – alweer – meer mediteren en bewust spiritualiteit in je leven binnenlaten. 

Sanskriet benaming:
sahasrara

Vertaling:
duizendvoudig

Nederlandse benaming:
kruinchakra, poort van Brahman

Locatie:
kruin

Aantal lotusbladen:
1.000

Kleur:
violet

Gebied van werking:
wijsheid, spiritueel inzicht

Werkwoord:
absoluut weten

Bij goede werking:
kosmisch bewustzijn, besef van Eenheid

Bij slechte werking:
bekrompen, materialistisch

Element:
- -

Ontwikkelingsfase:
- -

Fysieke functie:
grote hersenen, centrale zenuwstelsel

Zintuig:
- -

Klieren:
pijnappelklier (epifyse)

Archetype:
Shiva, Boeddha, de Wijze

 

 

6e Chakra

Het derde-oogchakra wordt ook wel het innerlijk oog of het commandocentrum genoemd. Dat is niet voor niets. Want dit innerlijk oog wijst meteen het belangrijkste kenmerk aan. Dit is het chakra van het inzicht.

Er zijn maar weinig mensen die een volledig geopend derde oog hebben aangezien dit altijd met een hoge graad van bewustzijn gepaard gaat. Maar zelfs als het derde oog gedeeltelijk geopend is kan het toch harmonieus functioneren, wat blijkt uit een helder verstand en geestelijke bezigheden. Je bewustzijn is een spiegel voor het Goddelijk Zijn. Je bent Meester over je geest.

In het Sanskriet heet dit chakra "anja", hetgeen betekent: waarnemen, besturen, beleid. Het bevindt zich op het op het voorhoofd, iets boven het midden tussen de twee wenkbrauwen. De achterkant van dit chakra bevindt zich op het achterhoofd, juist onder de schedelrand. Het is het gebied van bewuste waarneming, je bewust worden van het bestaan.

 

Voor een juist evenwicht in dit levensgebied is een evenwichtige aandacht tussen binnenwereld en buitenwereld, onze omgeving, ligt bij dit chakra vooral aan de voorkant, het voorhoofd. Hiermee nemen we actief werkelijkheid waar, zijn we gefocust op de buitenwereld.

 

Als dit erg sterk is ontwikkeld zien we de priemende ogen die niets willen missen. De binnenwereld is te vinden op ons achterhoofd, die de aandacht juist naar binnen richt (reflectie). Onwillekeurig leggen we de beide handen wel achter-overleunend om even bij onszelf te komen.

Sanskriet benaming: ajna
Vertaling: duizendvoudig
Nederlandse benaming: derde-oogchakra, innerlijk oog
Locatie: voorhoofd
Aantal lotusbladen: 2
Kleur: indigo
Gebied van werking: wijsheid, spiritueel inzicht
Werkwoord: zien
Bij goede werking: Intuitie, verbeelding,
visualisatie, inzicht 
Bij slechte werking: Ongevoeligheid, slecht gezichtsvermogen, slecht geheugen 
Element: - -
Ontwikkelingsfase: - -
Fysieke functie: hypofyse
Zintuig: derde oog
Klieren: --

Archetype: ziener

IMG_2075.PNG